Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

1748ος Πανηγυρικός Εορτασμός Γεννήσεως Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και 1ος Συνεορτασμός Ιερών Εικόνων Παναγίας Σουμελά - Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος - Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα


Στις 23-24 Ιουνίου 2018 στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε ο 1748ος Πανηγυρικός Εορτασμός της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και ο 1ος Συνεορτασμός των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με την Υποδοχή των Λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου και των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά  &  Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. 

Ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου και τέλος η Ιερά Αγρυπνία.
Την επόμενη ημέρα την Κυριακή 24 Ιουνίου, τελέσθηκε όρθρος και Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου.
Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος τίμησε με την ανώτερη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης, τον Σταυρό του Αγίου  Νικολάου, στα πρόσωπα των προέδρων τους, τα τρία Σωματεία της "Παναγίας Σουμελά", του "Αγίου  Ιωάννου Βαζελώνος" και του "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα".   
Ο πανηγυρικός εορτασμός  κορυφώθηκε με την Πανηγυρική Λιτάνευση των Λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη και των ιστορικών θρησκευτικών κειμηλίων του Ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά, Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, υπό την συνοδεία Αγήματος του Στρατού, παιδιών, ανδρών και γυναικών με Ποντιακές, Μακεδονικές και Θρακιώτικες στολές.
Στην συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου του Σωματείου Καζαντσίδη Χαράλαμπου και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με τους χορούς των παρακάτω Συλλόγων – Τμημάτων:
Χορευτικό τμήμα της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ελευθέριου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης,
Σύλλογο Ποντίων Ελευθέριου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης,
Μορφωτικό  Πολιτιστικό  Σύλλογο Ροδίτη Κοζάνης,
Ποντιακό Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης
Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράκληση του Τιμίου Προδρόμου που έγινε το απόγευμα της Κυριακής.
Κάθε χρόνο η ιερά πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, χάριζε στιγμές συγκίνησης σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά φέτος η συγκίνηση ήταν ανυπέρβλητη, χάρις στον πρώτο στον χώρο του Αγίου Ιωάννη, συνεορτασμό  των τριών ιερών εικόνων, κειμηλίων του Ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που διασώθηκαν κατά την γενοκτονία των παππούδων μας από τους Τούρκους στον αιματοβαμμένο Πόντο και φυλάσσονται  τώρα στα αντίστοιχα προσκυνήματα – μοναστήρια, στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου.
Η ιδέα αυτού του συνεορτασμού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πρόεδρο του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ομότιμου καθηγητή της  Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Φαχαντίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Χάρη σ’ αυτόν, δόθηκε η ευκαιρία  στους τρεις προέδρους των Σωματείων και τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια, για να συμφωνήσουμε και να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τον συνεορτασμό.
Έτσι στις 23-24 Ιουνίου, στον Άγιο Ιωάννη, ζήσαμε μια ιστορική στιγμή, κάνοντας το δεύτερο βήμα στον δρόμο της δημιουργίας μιας ιερής παράδοσης, που ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι, θα προστεθεί στις ιερές παραδόσεις που για χιλιετίες φυλάσσονταν στις τρεις συνυπάρχουσες Ιερές Μονές στον Πόντο και τα τελευταία 50-70 χρόνια εδώ στην μητέρα πατρίδα. 
Ο κύκλος, δημιουργίας αυτής της ιερής παράδοσης, θα κλείσει στις 14-15 Αυγούστου 2018, με το τρίτο βήμα τον συνεορτασμό των τριών ιερών εικόνων στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά.  
Γι’ αυτό, εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας, στους οικείους Μητροπολίτες «Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας» κ.κ. Παντελεήμωνα  και «Εδέσσης, Πέλλης, Αλμωπίας» κ.κ. Ιωήλ για την ευλογία τους για την μεταφορά των εικόνων και 
στους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων "Παναγία Σουμελά" και "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα", για την υλοποίηση του συνεορτασμού και την παρουσία σύσσωμων των ΔΣ τους.   


 Το ΔΣ του Σωματείου ευχαριστεί ακόμη, όλους τους αγαπητούς  προσκυνητές και μεταξύ αυτών και τους παρακάτω επίσημους προσκεκλημένους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους:

- Τους βουλευτές Κοζάνης κ. Κασαπίδη Γεώργιο της ΝΔ και 
   Δημητριάδη Μίμη του ΣΥΡΙΖΑ
   Τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Πλακεντά Παναγιώτη,
   Τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Σημανδράκο Ευάγγελο, 
   τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Ιωαννίδη Ελευθέριο,
   τον Υποδιοικητή ΔΕΠΣ/Γ' ΣΣ, Συνταγματάρχη κ. Ιωαννίδη Αλέξανδρο, εκπρόσωπο του Ανώτερου 
   Διοικητή Φρουράς Κοζάνης,
   τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Κοζάνης  Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τσιότσια Ιωάννη,
   τον κ. Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Αντιπύραρχο κ. Μαυροματίδη 
   Κωνσταντίνο,
   τον Αντιδήμαρχο Ελλησπόντου  - Υψηλάντη Δήμου Κοζάνης κ. Γρηγοριάδη Ιωάννη
   τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κοζάνης κ. Πουτακίδη Αριστοτέλη
   τους Προέδρους των κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου κ. Πεχλιβανίδη Θεοχάρη, 
   Ρυακίου κ. Τηλαβερίδη  Κωνσταντίνο, 
   Μαυροδενδρίου κ. Αλμασίδη  Χρήστο,
   Ποντοκώμης κ. Μιχαηλίδη Ιωσήφ, 
   Αυλήαινας κ. Παπαδημητρίου Χρήστο,  
   τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και 
   Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Κοζάνης
   τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Κοζάνης, Στρατηγό 
    Καψάλη Μιχαήλ
   τον πρώην Υπουργό κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη,
   τον πρώην Βουλευτή κ. Κάτανα Χάρη,
   τον Αναπληρωτή Γραμματέα της Π.Ο.Ε. κ. Εφραιμίδη  Αλέξανδρο
   τον Γενικό Γραμματέα του Σ.ΠΟ.Σ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χατζηθεοδωρίδη Ιωακείμ 
   τους επικεφαλής ή εκπροσώπους της ΔΕΗ, Ομοσπονδιών, Σ.ΠΟ.Σ., συλλόγων και τοπικών 
   φορέων,
   τον πολιτευτή κ. Τοπαλίδη Γέωργιο  
   
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε: 


- Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλο, ο οποίος από την αρχή είναι συμπαραστάτης μας  στις προσπάθειες για την ανασύσταση - ανιστόρηση της Ιεράς Μονής και κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία του και την μεταφορά των λειψάνων του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, που τηρεί η Μητρόπολη στον Άγιο  Ιωάννη στην Ν. Νικόπολη. 
- Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντά που ήταν συνδιοργανωτής του πανηγυρικού εορτασμού.
- Στην ΔΕΗ Α.Ε. για την χορηγία της.
- Στο Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες και τους Αντιδημάρχους κ. Πουτακίδη και Γρηγοριάδη, για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού.
- Στον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σερβίων & Κοζάνης π. Χριστοφόρο, ο οποίος με τις ευλογίες του Δεσπότη μας ήταν άοκνος αρωγός μας. 
-  Στους συλλόγους - τμήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, για την συμμετοχή με τα χορευτικά τμήματα τους, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τον Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, ο οποίος με μέλη του συμμετείχε στην πραγματοποίηση του εορτασμού.
- Στην τηλεόραση του Flash και ιδιαίτερα τον Κώστα Περτσινίδη, γιατί τα τελευταία χρόνια καλύπτει αδιάλειπτα  τις κυριότερες εκδηλώσεις του Σωματείου μας.
- Στην τηλεόραση 4Ε για την μαγνητοσκόπηση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού εσπερινού και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
- Στην κυρία Ελένη Βασιλειάδου για την προσφορά της για το κέρασμα των πιστών από τα ποντιακά προϊόντα της επιχείρησης της "Βερμίου Γης"  με έδρα  το Ρυάκιο Κοζάνης, καθώς και το πρατήριο άρτου Τσαλικίδη Αγγέλας στο Δρέπανο Κοζάνης και το ιχθυοπωλείο "ο βυθός" στην Κοζάνη, για την προσφορά προϊόντων τους.
- Το φιλόπτωχο της ενορίας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Κοζάνης, που στόλισαν τις Ιερές εικόνες.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους εθελοντές και εθελόντριες και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας, της Επιτροπής και του Φιλόπτωχου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου, που με μεγάλο κέφι προετοίμασαν τον χώρο και συμμετείχαν ως οικοδεσπότες στην πραγματοποίηση του πανηγυρικού εορτασμού.
Ευχόμαστε, οι ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας Σουμελά, καθώς και οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, να συνοδεύουν την ζωή μας, να σκεπάζουν την πατρίδα μας και ιδιαίτερα την πολύπαθη Μακεδονία μας και να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της ανασύστασης των αντίστοιχων Ιερών Μονών – Προσκυνημάτων, τουλάχιστον έως ότου χτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες στις Ιερές Μονές στον αλησμόνητο Πόντο.
Φωτογραφίες του Πανηγυρικού Εορτασμού του 2018 μπορείτε να δείτε εδώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: