ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Στην ιατρική χρησιμοποιούνται κυρίως ως αναλγητικά ή αναισθητικά και διαφέρουν από τα φάρμακα που προκαλούν μόνο ύπνο (υπνωτικά).
Την ισχυρότερη δράση την έχει η μορφίνη που σταματά κάθε είδους πόνου. Τα ναρκωτικά φάρμακα είναι πολύ χρήσιμα στην ιατρική, δυστυχώς όμως όλα σχεδόν είναι ισχυρά δηλητήρια και σε σχετικά μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο.
Επίσης μπορούν να προκαλέσουν εθισμό και τοξικομανία .
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγάλοι όχι μόνο για το άτομο που κάνει χρήση αλλά και για το κοινωνικό περιβάλλον.
Οι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις των ναρκωτικών είναι ανάλογες με το είδος του ναρκωτικού και το διάστημα χρήσης. Αλλά προκαλούν έντονες ψυχικές διαταραχές (π.χ ψευδαισθήσεις του LSD) που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία ενώ άλλα (π.χ το χασίς) φαίνεται ότι μονιμοποιούν την παθολογική συμπεριφορά και προσωπικότητα που οδήγησε στη χρήση τους.
Από τα σωματικά συμπτώματα κυριότερα είναι η ανορεξία, η αδυναμία, οι εντερικές διαταραχές, οι δερματίτιδες από μολυσμένες σύριγγες κυρίως όμως το σύνδρομο στέρησης που μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Χαρακτηριστικό των ατόμων που κάνουν χρήση είναι η εμπλοκή τους με τον ποινικό νόμο.
Οι τιμές των ουσιών είναι μεγάλες και η τάση για την απόκτησή τους μεγάλη. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί τους τοξικομανείς σε εγκληματικές πράξεις (κλοπές, βίαιες επιθέσεις ,ακόμα και φόνους).
Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν όλα τα κράτη του κόσμου να θεσπίσουν αυστηρούς νόμους για την αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών.
Τέλος οι σπουδαιότερες χώρες παραγωγής ναρκωτικών είναι η ΝΑ Ασία, η Τουρκία και γενικά η μέση ανατολή και το Αφγανιστάν.
Γεωργία Γ. Κοκκινίδου
14 ετών – Δ.Δ. Αγίου Δημητρίου
Μαθήτρια Β΄ Τάξης Γυμνασίου Καπνοχωρίου
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΤΡΙΤΗ 21 – 06 – 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου