Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Σαν ΣΗΜΕΡΑ !!! Αφησε την τελευταία του πνοή !!! Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ Παύλος Μελάς !!! Μέχρι Τελευταίας Ρανίδος του Αίματός του !!!

Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή, ο πιο γνωστός από όλους τους Μακεδονομάχους, ο Παύλος Μελάς, γνωστός επίσης και με το στρατιωτικό του ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας.  
 
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία, όπου ο πατέρας του Μιχαήλ Μελάς (1833-1897) ασκούσε εμπορική δραστηριότητα. Το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και απεφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου του 1891. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη (1872-1973), κόρη του τραπεζίτη και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον στρατιωτικό Μιχαήλ Μελά (1894-1950) και τη χημικό Ζωή Μελά - Ιωαννίδη (1898-1996).
 
Άνθρωπος δραστήριος και οξύνους, τον απασχολούσε ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη κατάκτηση ελληνικών εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους λογαχούς Αλέξανδρο Κοντούλη και Αναστάσιο Παπούλα και τον ανθυπολοχαγό Γεώργιο Κολοκοτρώνη, συμμετέχει σε μυστική αποστολή στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας (Μίκης, από το όνομα του γιου του Μιχαήλ, που τον φωνάζουν χαϊδευτικά Μίκη και Ζέζας, από το όνομα της κόρης του Ζωής, που τη φωνάζουν χαϊδευτικά Ζέζα), κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Θεοτόκη. Σκοπός της αποστολής τους ήταν η αναζωπύρωση του Εθνικού φρονήματος των, τότε κατεκτημένων, Μακεδόνων. Κέντρο της δράσης τους ήταν η Δυτική Μακεδονία, ωστόσο οι Οθωμανοί αντιλήφθηκαν τη δραστηριότητα αυτή και απαίτησαν από την Αθήνα , την ανάκληση των αξιωματικών, όπως και έγινε.
 
Πατριώτης μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του, ζητά, 15 μέρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα 4μηνη άδεια από το στράτευμα. Σκοπός του να αναλάβει την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα, χωρίς την εμπλοκή που δημιουργούσε το αξίωμα του στα στρατό.
 
Στις 28 Αυγούστου ο Καπετάν Μίκης Ζέζας (δε χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα πια) πέρασε  τα σύνορα, συνοδεία αρκετών Μακεδόνων, Λακώνων και Κρητών, και στα μέσα Σεπτεμβρίου στρατοπέδευσε στην περιοχή της Καστοριάς. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904 μπήκε στο χωριό Στάτιστα για να αναπαυτεί ο ίδιος και οι άνδρες του. Δυστυχώς όμως, ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Μήτρος Βλάχος, προκειμένου να τον βγάλει από τη μέση (οι Βούλγαροι διεκδικούσαν και αυτοί τη Μακεδονία), ειδοποίησε τις οθωμανικές αρχές. Άμεσα  κατέφθασε ισχυρό στρατιωτικό απόσπασμα, αποτελούμενο από 150 άνδρες. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ακολούθησε, ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε σοβαρά στην οσφυϊκή χώρα και μισή ώρα μετά  άφησε την τελευταία του πνοή.
 
Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και ετάφη ( ώστε να μη μπορεί να σχετιστεί με τον ελληνικό στρατό και δοθεί ευκαιρία στους Οθωμανούς για διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα) στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη) και ετάφη στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου αναπαύεται και η κάρα του από το 1950. Στον ίδιο ναό έχει ταφεί και η σύζυγός του Ναταλία, όπως επιθυμούσε.
 
Ο θάνατος του Παύλου Μελά έγινε γνωστός στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, λόγω του ακέραιου και αγνού χαρακτήρα του ανδρός, αλλά και του γνωστού ονόματος της οικογένειάς του, που είχε μεγάλους δεσμούς με τη Μακεδονία και την κοινωνία των Αθηνών.
 
Η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα με τεράστιο αριθμό αξιωματικών και απλών πολιτών που περνούσαν τα σύνορα ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των Μακεδόνων αδελφών μας. Αυτός ο αγώνας περιγράφεται γλαφυρά από την Πηνελόπη Δέλτα και το βιβλίο της ‘Τα Μυστικά του Βάλτου’. Ο αγώνας  κορυφώθηκε με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 που διπλασίασαν την έκταση της Ελλάδας.
voicenews 
 
 ΠΗΓΗ : volcanotimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: