Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

5 Ιουνίου,Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2011

Στην σημερινή εποχή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τις μόλυνσης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.
Συνεπώς αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου και του συστήματος του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αίτια της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος είναι οικονομικά διότι η καταστροφή του βοηθά στην εξυπηρέτηση του οικονομικού συμφέροντος, βλάπτοντας ποικιλότροπα την φύση με την αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.
Επίσης η απουσία της οικολογικής συνείδησης έχει ως αποτέλεσμα του μονομερούς προσανατολισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και συνεπώς η επικράτηση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η φύση μπορεί να επουλώσει όλες τις πληγές που προκαλεί η ανθρώπινη επέμβαση. Αναμφίβολα λοιπόν οι κυβερνήσεις αδιαφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος προωθώντας μια αντιοικολογική εκβιομηχάνιση. Επιπλέον εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα τους επιτρέποντας έμμεσα την οικολογική καταστροφή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η έλλειψη της οικολογικής συνείδησης εκφράζεται με την αδιαφορία για την ομαλή λειτουργία του ζωτικού και φυσικού βασιλείου. Επίσης με την εκμεταλλευτική διάθεση και την απληστία του ανθρώπου που βρίσκουν αντίκρισμα με πράξεις καταπάτησης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Αναμφίβολα λοιπόν η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει συνέπειες στον άνθρωπο.
Με την καταστροφή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος έχουμε ως συνέπεια την εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών, τη στέρηση του οξυγόνου εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας με μονοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η καταστροφή του όζοντος αποτελεί απειλή για κάθε μορφή ζωής του οικοσυστήματος.
Παράλληλα στον οικονομικό τομέα έχουμε την εξάντληση του ορυκτού πλούτου λόγο της αλόγιστης εξόρυξης του και την αύξηση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών για την εκμετάλλευση του ήδη περιορισμένου φυσικού πλούτου. Κατά συνέπεια στη φύση εμφανίζεται το φαινόμενο της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και η δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου από τη ρύπανση του νερού του εδάφους από τα βιομηχανικά απόβλητα και τα χημικά λιπάσματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρέπει να λυφθούν μέτρα αντιμετώπισης ώστε να σταματήσει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης η συνεργασία των κρατών, η κρατική παρέμβαση και ο κρατικός έλεγχος μπορούν να βοηθήσουν στη λύση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενημερώνοντας και προβληματίζοντας τους ανθρώπους ώστε να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα.
Επιπλέον η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στις υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσει στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τέλος η ανθρωπιστική παιδεία και η απόκτηση οικολογικής συνείδησης από τους ανθρώπους ίσως συμβάλουν στην αντιμετώπιση της μείωσης της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος....

(Περίληψη από την Έκθεση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2011 με θέμα το Περιβάλλον.)

Ειρήνη  Κ. Τσανακτσίδου 18 ετών – Δ.Δ Ακρινής
Μαθήτρια Γ΄ Τάξης 2ΟΥ ΕΠΑΛ Κοζάνης

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 
ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ :  ΔΕΥΤΕΡΑ 06 – 06 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: