Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γενοκτονία των Ποντίων - Η άδικη εξόντωση 353.000 ανθρώπων

               "Η άδικη εξόντωση 353.000 ανθρώπων
Είναι γνώστη και αποδέκτη από όλο τον κόσμο η άδικη σφαγή των Αρμενίων, ωστόσο η οργανωμένη και μεθοδευμένη γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από τη διεθνή κοινότητα. Παρ'όλο που πολλοί άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί με στόχο να προωθηθούν το ζήτημα του Ποντιακού ελληνισμού, τόσο το ελληνικό κράτος και οι φορείς του, όσο και οι
αρμόδιες οργανώσεις του εξωτερικού, δεν έχουν δώσει την πρέπουσα προσοχή.
Με αφορμή, λοιπόν, την 19 Μαΐου, που είναι η ημέρα που οι Έλληνες όρισαν ως επίσημη για τον εορτασμό της Γενοκτονίας των Ποντίων, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο που έχει σκοπό να κάνει γνωστή την ιστορία των ανθρώπων αυτών που υπέφεραν και χάθηκαν άδικα.
Αρχικά, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί λίγο το τοπίο γύρω από τους Έλληνες του Πόντου. Οι άνθρωποι αυτοί, μετά την παραχώρηση κάποιων προνομίων που είναι γνωστοί με τους όρους «Χάτι Σερίφ» «Χάτι Χουμαγιουν, κατόρθωσαν να πάρουν στα χέρια τους το εμπόριο, να ιδρύσουν σχολεία και να χτίσουν εκκλησίες. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να αναπτυχθούν οικονομικά και να επεκταθούν σε άλλες χώρες. Άλλωστε, είναι γνωστά τα περίφημα καπνά της Μπάφρας, μα και ηλεπτοκαρυά που εξαγόταν στο Αμβούργο, την Τεργέστη, τη Νέα Υόρκη και τη Ρωσία.
Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το λόγω για τον οποίο οι Τούρκοι μισούσαν τόσο πολύ τους Έλληνες του Πόντου.
Το αρχικό τους σχέδιο ήταν να τους εξοντώσουν κι αυτούς μαζικά όπως έκαναν με τους Αρμένιους.
Τελικά, επειδή οι πράξεις τους έγιναν γνωστές και στην Ευρώπη και στην Αμερική, δεν τόλμησαν να κάνουν κι αυτή τη φορά το ίδιο. Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο και να καταφέρουν αυτό που ήθελαν και να μην προκαλέσουν την οργή των υπολοίπων.
Έτσι, από τους 697.000 Πόντιους που ζούσαν στον Πόντο, θανατώθηκαν 353.000 από το 1916-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.
Οι εξοντώσεις τους έγινε στις πόλεις, στα χωριά στις φυλακές, στις εξορίες και στα τάγματα εργασίας, τα λεγόμενα «αμελέτα ταμπουρού». Οι διώξεις αυτές κατά των Ποντίων είχαν στόχο την εκκαθάριση της Μικρά Ασίας από το ελληνικό στοιχείο.
Συμπεραίνοντας, λοιπόν, από τα όσα προαναφέρθηκαν προκύπτει πως οι Τούρκοι όντως εξολόθρευσαν τους Πόντιους αφού πρώτα φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα νώτα τους. Έτσι, θα πρέπει όλοι εμείς να συνεχίσουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες να αναγνωριστεί η γενοκτονία αυτή Παγκοσμίως.

 

Έλενα Κ. Συμελίδου, 14 ετών – Δ.Δ Αγίου Δημητρίου
Μαθήτρια Β΄ Τάξης Γυμνασίου Καπνοχωρίου
ΤΟΠΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ  ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ  ΕΦΗΒΩΝ : ΤΡΙΤΗ  16 – 05 – 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: