Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου,Ημερομηνία : Τετάρτη 30 – 03 – 2011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Προς Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Δήμαρχο Κοζάνης κ. Μαλούτα Λάζαρο

Έπειτα από την Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κοζάνης, με αριθμό Απόφασης 55/2011, από το πρακτικό της 5/16 – 02 – 2011 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010
« Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης » και στα πλαίσια της 1ης Συνεδρίασης της Ε.Δ. που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 – 03 – 2011και ώρα 19:00 στην αίθουσα του ΤΕΕ Κοζάνης με θέματα το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2011, όπου συμμετείχε και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης, το οποίο είναι μέλος της Ε.Δ. και εκπροσωπείτε από τον Αλέξανδρο Κ. Κοκκινίδη πρόεδρο του ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου Κοζάνης, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τα ίδια θέματα καταθέτει τα έξης :


Καταγράφοντας συνοπτικά τα προβλήματα της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου και κάνοντας προτάσεις για την επίλυση τους και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που γειτνιάζον με την ΔΕΗ και τις δραστηριότητες της, έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα και στόχο την Ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κοζάνης αλλά και της
Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.


Κυρίαρχο και πρωταρχικό ζήτημα για να υπάρξει Ανάπτυξη για την περιοχή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, με όλα τα θετικά τα οποία δημιουργούνται από αυτήν και η οποία συνάδει και ταυτίζεται δεκαετίες τώρα με την πορεία και την εξέλιξη της περιοχής, θα πρέπει να είναι ο Τομέας της Ενεργείας (ΔΕΗ).
Έπειτα και από τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των πυρηνικών αντιδραστήρων απέναντι σε κάθε είδους ακραίες καταστάσεις, είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η συνέχιση παράγωγης Ηλεκτρικής Ενέργειας με βασικό καύσιμο τον λιγνίτη, αναγνωρίζοντας τον ως ένα από τα πιο ασφαλή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και διατηρώντας έτσι πλήρη αυτονομία και επάρκεια ηλεκτρισμού από κάθε άλλη πηγή και σε κάθε περίσταση.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει όλοι οι Φορείς, Θεσμικά Όργανα, Σωματεία, Σύλλογοι, Αιρετοί και Βουλευτές να πιέσουν για την κατασκευή της Μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα αλλά προχωρώντας και πιο πέρα και για την κατασκευή της Μονάδας 6 στον Άγιο Δημήτριο.
Είναι Αυτονόητο και Σαφές πως οι Νέες αυτές Μονάδες θα είναι σύγχρονες, αντιρρυπαντικές, υψηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικές μονάδες πληρώντας όλες της προϋποθέσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος και προχωρώντας παράλληλα και στην αντικατάσταση των παλαιών με νέες τεχνολογίες και με τις δυνατότητες για συνδυασμούς καύσης.


Επίσης είναι σαφές και αυτονόητο πως συγχρόνως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και σε Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την δημιουργία Φωτοβολταικών Πάρκων, Αιολικών Πάρκων κ.α.
Έτσι εκτός από την Ενεργειακή Ανάπτυξη της περιοχής, την ασφάλεια και την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού, διασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά το πιο σημαντικό δημιουργούνται χιλιάδες άλλες από την κατασκευή των Μονάδων αλλά και από τις Ε.Μ.Ε. και Α.Π.Ε.


Στην συνέχεια σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με τελικό αποτέλεσμα και στόχο όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, εκτός από την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, είναι η συμμετοχή και συμβολή στην Ανάπτυξη για όλη την ευρύτερη περιοχή.

ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ : 1. Αξιοποίηση και Εκμετάλλευση των Κατασκηνώσεων Ζωοδόχου Πηγής όλη την διάρκεια του έτους με πολλαπλές χρήσεις, αφού γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και πρόσθετες μετατροπές.
2. Δημιουργία Αιολικών Πάρκων όπου είναι εφικτό.

ΔΡΕΠΑΝΟ : 1. Πίεση για την λειτουργία του Θερμοκηπιακού Πάρκου.
2. Αξιοποίηση και Εκμετάλλευση από την χρήση της Δημοτικής έκτασης στην περιοχή της ΚΥΔΕΠ με την δημιουργία ενός Σταθμού Συγκέντρωσης και Επεξεργασίας Ανακυκλώσιμων Υλικών, αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης και όλων των υλικών.
3. Παραχώρηση τηλεθέρμανσης στο Δρέπανο και σε όποιο άλλο χωριό είναι εφικτό αυτό αφού η αποστάσεις από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ελάχιστη από τα χωριά.


ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ : 1. Έπειτα από την ανακατασκευή και επιδιόρθωση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού το 2008 και το οποίο παραμένει αχρησιμοποίητο, προτείνεται ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Νεότητας με όλα τα απαραίτητα και σύγχρονα μέσα για την ψυχαγωγία των Νέων κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, δίνοντας έτσι ζωντάνια στα γύρω χωριά.

ΒΟΣΚΟΧΩΡΙ : 1. Επιδιόρθωση χώρου Αναψυκτηρίου και εγκαταστάσεων Αθλητισμού και δημιουργία σε αυτό χώρου Πρασίνου και Αναψυχής.

ΤΕΤΡΑΛΟΦΟΣ : 1. Λειτουργία και Αξιοποίηση του Πολυιατρείου για την αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών και την Παροχή Πρώτων Βοηθειών (υπάρχει ενδεικτικός εξοπλισμός & ασθενοφόρο), με την συμβολή και την πλήρη κάλυψη των εξόδων για την λειτουργία από την ΔΕΗ, η οποία δραστηριοποιείται στην καρδιά του Ελλησπόντου αλλά και σε όλη την υπόλοιπη περιοχή και αποδεικνύοντας έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο και έργο της.
2. Ασφαλτόστρωση του δρόμου από το χωριό προς την περιοχή «παρχάρια».

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : 1. Αξιοποίηση και Λειτουργία του «Κλειστού Γυμναστηρίου» που εδώ και 5 χρόνια φθείρεται ανεκμετάλλευτο.
2. Ανάπλαση πίσω χώρου κτιρίου Πολλαπλών Χρήσεων (Κ.Ε.Κ) με την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 και δημιουργία χώρου Αναψυχής.
3. Στήριξη και Ενίσχυση για την επιδιόρθωση κτιρίων και τον Εξωραϊσμό του Ναού της Ιεράς Μόνης Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, όπου αποτελεί Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας, της Παράδοσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για όλους Πόντιους και σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της έλευσης Γερόντισσας με συνοδεία για να λειτουργήσει ως Μοναστήρι.
Ένα έργο που ήδη οι εργασίας έχουν ξεκινήσει με την εθελοντική προσφορά εργασίας των κατοίκων και την οικονομική ενίσχυση τοπικών φορέων και πιστών και το οποίο θα προσελκύσει επισκέπτες από πολλά και διάφορα μέρη.

ΡΥΑΚΙΟ : 1. Ολοκλήρωση Έργου Αντικατάστασης Ύδρευσης.
2. Επιδιόρθωση Πάρκου Ρυακίου χώρου Πρασίνου και Αναψυχής.
3. Φροντίδα προσφάτως ανακατασκευασμένου (2010) Ποδοσφαιρικού Γηπέδου το οποίο έχει παρατηθεί και καταστρέφεται.
4. Επιδιόρθωση παλαιού Δημοτικού Σχολειού και Αξιοποίηση του χώρου αυτού.


ΚΑΠΝΟΧΩΡΙ : 1. Επιδιόρθωση Πάρκου και Εγκαταστάσεων Αθλητισμού στην Είσοδο του χωριού.


ΚΟΙΛΑΔΑ : 1. Ολοκλήρωση Έργου Αντικατάστασης Ύδρευσης.
2. Φροντίδα Ποδοσφαιρικού Γηπέδου.


ΓΑΛΑΝΗ : 1. Δημιουργία Αιολικού Πάρκου αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.


ΑΚΡΙΝΗ : 1. Επίσπευση των διαδικασιών Μετεγκατάστασης.
2. Φροντίδα Ποδοσφαιρικού Γήπεδο.


Για την καλύτερη Προστασία του Περιβάλλοντος και για την Υγεία των κατοίκων της περιοχής του Ελλησπόντου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους επειδή έχουν ειπωθεί πολλά αλλά χωρίς να γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα ο τόπος να ερημώνει, να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο και να απαξιώνεται, το μόνο που προτείνεται ως ελάχιστο είναι η αντικατάσταση των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη με σωληνωτό ταινιόδρομο (pipeline). Επειδή όμως και η αξία του ξεπέρνα το κόστος της ανθρώπινης ζωής, για να ύπαρξη πραγματική και δίκαιοι προστασία των κατοίκων από την μόλυνση, θα πρέπει εκτός από την μετεγκατάσταση της Ακρινής να ανοίξει ο δρόμος και σε άλλες μετεγκαταστάσεις.
Μιας κοινωνίας όπου οι κάτοικοι όλης της ευρύτερης περιοχής έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και συνεχίζουν να πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ όπως οι ταινιόδρομοι, τέφρα, λιγνίτης, ορυχεία, φουγάρα, αποθέσεις, ηχορύπανση, καταστροφή υδροφόρου ορίζοντα, υποτίμηση της οικονομικής αξίας γης – κτιρίων, απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μόλυνση, με το εσωτερικό οδικό δίκτυο και από και προς τα χωριά σε κακή και επικίνδυνη κατάσταση και τέλος με έντονα και σε έξαρση πολλά προβλήματα υγείας.


Όλα τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν αν υπάρξει η κατάλληλη θέληση και η πολιτική βούληση αξιοποιώντας κάθε είδους επιχορήγηση, επιδότηση, και προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΕΠΑΔΥΜ, ΘΗΣΕΑΣ, Ε.Π.Δ.Μ. 2007 – 2013, ΕΤΕΡΠΣ, ΕΠΠΕΡΑ, ΠΑΑ 2007 – 2013, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΚΟΝΟΜΩ, ΠΚΣΑ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΘΗΣΕΑΣ, ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΣΑΤΑ, ΔΕΗ κ.α.) και το πιο σημαντικό αξιοποιώντας πραγματικά και αντικειμενικά με όλη την έννοια τον Τοπικό Πόρο, σε Έργα Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος, παραδίδοντας και στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν αυτά που τους αξίζουν για ζωή.
Όλα είναι Έργα Ανάπτυξης, Υποδομής, Αναβάθμισης της περιοχής και αφορούν τομείς όπως η Ενέργεια, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον και προπάντων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις Εργασίας όλων των ειδικοτήτων και επιπέδων.


Οι ευκαιρίες υπάρχουν, είναι στο χέρι σας κύριε Δήμαρχε να δείξετε Δυναμική και σε αυτές τις τόσο δύσκολες περιόδους να αναλάβετε πρωτοβουλίες πρωτοστατώντας και καινοτομώντας και με τον Δήμο Κοζάνης να παίζει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο για όλη την Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον.


Κοινοποίηση : Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.
 


Με Εκτίμηση

Ο Εκπρόσωπος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ελλησπόντου Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κοζάνης
Αλέξανδρος Κ. Κοκκινίδης
Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: