Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 21-09-10

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20–09–2010 / ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 42


Έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και πολλά παράπονα από μερίδα της Νεολαίας του Δήμου Ελλησπόντου,η οποία εργάζεται με 8μηνη σύμβαση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και από άλλους συμβασιούχους της ίδιας κατηγορίας, για την μη καταβολή στην μισθοδοσία τους δεδουλευμένων χρηματικών οφειλών που δικαιούνται από τον Νόμο, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ελλησπόντου καταγγέλλει την Διεύθυνση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και την Διοίκηση του Τομέα Οικονομικών και συγκεκριμένα τον Διευθυντή κ. Αποστολίδη Νικόλαο και τον Τομεάρχη Διοικητικού Προσωπικού και Οικονομικών κ. Ιακωβίδη Πέτρο για αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αδιαφορία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τα οικονομικά και την μισθοδοσία εργαζομένων του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μια μεγάλης επιχείρησης όπως είναι η ΔΕΗ.

Παράνομα δεν καταβάλλονται οφειλές δεδουλευμένων στην μισθοδοσία των εργαζόμενων με 8μηνη σύμβαση τα οποία έχουν να κάνουν με τις προσαυξήσεις, της υπερωρίες και υπερεργασίες και ειδικότερα της εργασίας του Σαββάτου.

Παράτυπα επίσης τα συγκεκριμένα ποσά δεν εμφανίζονται στους αναλυτικούς εξοφλητικούς λογαριασμούς των εργαζομένων όπως θα έπρεπε και ορίζει ο νόμος, αλλά ούτε καν Αναλυτικοί Εξοφλητικοί Λογαριασμοί αποδίδονται στους εργαζόμενους για να ξέρουν τι λεφτά παίρνουν και τι γίνετε.

Ένα πρόβλημα το οποίο έγινε γνωστό στους εργαζόμενους συμβασιούχους παρά μονό όταν οι ίδιοι αντιλήφτηκαν ότι τους «κλέβουν» από τον μισθό τους.

Ωστόσο ενώ το πρόβλημα αμέσως προωθήθηκε στους αρμόδιους υπεύθυνους του ΑΗΣ και στον ίδιο τον Διευθυντή, εδώ και 5 μήνες συνεχίζει να παραμένει στην ίδια κατάσταση με τους παραπάνω υπεύθυνους να μην δίνουν καμία σημασία για την λύση του ή έστω κάποια ενημέρωση προς τους συμβασιούχους παρά μόνο αδιαφορία και μόνη απάντηση για το πρόβλημα αυτό ότι ευθύνεται το ηλεκτρονικό πρόγραμμα μισθοδοσίας, χωρίς ωστόσο εδώ και 5 μήνες να διορθώνετε.

Ένα πρόγραμμα το οποίο αναβαθμίστηκε πρόσφατα από εταιρία και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε «πολύ ακριβά» χωρίς να προσφέρει τις ανάλογες και απαιτούμενες υπηρεσίες στην μισθοδοσία.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιούν και άλλοι Σταθμοί και Υπηρεσίες της ΔΕΗ για τις μισθοδοσίες τους.

Αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους εργαζόμενους και δυσφορία για το πρόβλημα και την αντιμετώπιση του από τους Υπεύθυνους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Άμεσα υπεύθυνος για τα παραπάνω είναι ο Τομεάρχης Διοικητικού Προσωπικού και Οικονομικών κ. Ιακωβίδης Πέτρος, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα Οικονομικά και την μισθοδοσία του ΑΗΣ και άμεσα συνυπεύθυνος ο Διευθυντής του ΑΗΣ κ. Αποστολίδης Νικόλαος ο οποίος αποδεικνύει να μην ελέγχει σωστά της Οικονομικές Υπηρεσίες του Σταθμού και τις ενέργειες των υφιστάμενων του σε αυτές, «καλύπτοντας» το πρόβλημα και μη διορθώνοντας το.

Πουθενά αλλού στην επιχείρηση της ΔΕΗ δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοιο περιστατικό, δημιουργώντας υποψίες και ερωτηματικά αφού αφορά έναν σημαντικό τομέα της ΔΕΗ που έχει να κάνει με τα οικονομικά του πιο μεγάλου σταθμού παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και συγκεκριμένα με την μισθοδοσία εργαζόμενων συμβασιούχων σε αυτό, διότι το συνολικό ποσό (άγνωστο πόσο) που παράνομα δεν αποδίδεται στους εργαζόμενους φτάνει σε τεράστιο ύψος αν αναλογιστεί κάνεις τον αριθμό των συμβασιούχων και τις οφειλές του καθενός επί όλους αυτούς τους μήνες.

Το γεγονός δημιουργεί επίσης υποψίες και ερωτηματικά και σε ότι αφορά την μισθοδοσία περασμένων ετών για συμβασιούχους εργαζόμενους αφού ποτέ δεν έχει αποδοθεί σε αυτούς Αναλυτικός Εξοφλητικός Λογαριασμός παρά μόνο ένα απλό εξοφλητικό που ενημερώνει για το ποσό του μισθού.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί πως η πληρωμή του εξοφλητικού μισθού εδώ και μήνες καταβάλλεται αδικαιολόγητα μαζί με την προκαταβολή στα μέσα κάθε μηνά ενώ μέχρι πριν η πληρωμή της εξόφλησης γινόταν κάθε 5 του μήνα.

Πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το φόρτο εργασίας υπαλλήλου, χωρίς η Διοίκηση να έχει διάθεση να προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την λύση αδιαφορώντας και για αυτό, ενώ στου άλλους ΑΗΣ η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά.

Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων μαζί με εργαζόμενους συμβασιούχους θα καταφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας και της Προϊστάμενης Αρχής για Εργασιακά και Οικονομικά Θέματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την απόδοση των οφειλών.

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ελλησπόντου απαιτεί για τους εργαζόμενους με 8μηνη αλλά και 2μηνη Σύμβαση :

1. Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών όπως ορίζει ο Νόμος και που δικαιούνται οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου αδικαιολόγητα και παράνομα δεν αποδίδονται στην μισθοδοσία τους.

2. Τον έλεγχο της μισθοδοσίας των συμβάσεων με 8μηνη και 2μηνη σύμβαση από το έτος 2008 τουλάχιστον και έπειτα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι ίσως υπάρχουν παραλείψεις και από παλαιοτέρα έτη αφού ποτέ δεν αποδίδονταν στους εργαζόμενους συμβασιούχους Αναλυτικός Εξοφλητικός Λογαριασμός.

3. Την έκδοση Αναλυτικού Εξοφλητικού Λογαριασμού και την απόδοση του στους εργαζόμενους συμβασιούχος κάθε μήνα.

4. Την έγκαιρη καταβολή του μισθού των εργαζόμενων συμβασιούχων μέχρι και της 5 κάθε μήνα, όπως γινόταν μέχρι πριν 5 μήνες.

Όλα τα παραπάνω φέρνουν σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους δημιουργώντας τους οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδα σε δύσκολους καιρούς μην μπορώντας να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Προβλήματα και αδιέξοδα τα οποία δείχνουν ότι στην Επιχείρηση ή τουλάχιστον στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου υπάρχει πρόβλημα σοβαρό που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ή κάτι άλλο συμβαίνει.

Η δίκαιη και νόμιμη καταβολή της μισθοδοσίας στο σωστό χρόνο είναι υποχρέωση και χρέος κάθε επιχείρησης και εργοδότη που σέβεται τον εργαζόμενο της και που σέβεται το Σύνταγμα και τους Νομούς μιας Δημοκρατικής Πολιτείας του 2010.

Με την συνέχιση του παραπάνω προβλήματος από τον μεγαλύτερο ΑΗΣ παράγωγης ηλεκτρισμού της χώρας, μιας μεγάλης και έγκυρης επιχείρησης όπως είναι η ΔΕΗ, θίγεται η εμπιστοσύνη της απέναντι στους εργαζόμενους και απαξιώνεται ο θεσμός των συμβασιούχων, αλλά πολύ περισσότερο θίγεται η αξιοπιστία της για την σωστή λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών της.
Παρακαλούμε για τις όποιες προβλεπόμενες ενέργειες σας.

Κοινοποίηση : Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο, Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης κ. Τριανταφύλλη Γεώργιο, Γενικό Διευθυντή Παραγωγής κ. Κοπανάκη Ιωάννη, ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ, Διευθυντή ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κ. Αποστολίδη Νικόλαο, Τομεάρχη Διοίκησης & Οικονομικών ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κ. Ιακωβίδη Πέτρο, Δήμαρχο Ελλησπόντου κ. Σανίδη Κων/νο, Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, Σωματεία Εργαζομένων Σπάρτακος – Ένωση, ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΙΝΙΔΗΣ
Ο ΤΑΜΙΑΣ:ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ι. ΚΑΛΛΙΑΝΙΔΗΣ
Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΜΕΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΤΕΝΤΣΟΓΛΙΔΗΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21-09-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: