Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ( 2 )

Στόχο είναι να αποκτήσουν οι νέοι ένα Βήμα συλλογικής έκφρασης για ζητήματα που τους αφορούν, αλλά που αφορούν τελικά και ολόκληρη την κοινωνία. Ο θεσμός αυτός φέρνει σε επαφή και σε διάλογο τους νέους με τις τοπικές εκλεγμένες αρχές και τους επίσημους τοπικούς φορείς.. Έτσι οι αιρετοί τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι, όπως και οι υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων θα συζητούν τα προβλήματα των νέων, θα αφουγκράζονται: τις ανησυχίες τους, θα μελετούν τις προτάσεις και τις απόψεις τους και θα δρουν μαζί τους.
Μέσω του Προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθεί όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου; καθώς και θα διοργανώνει εκδηλώσεις και πάσης φύσεως δραστηριότητες που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη συμμετοχή των νέων.
Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. δηλαδή τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δεν έρχονται να αναπληρώσουν ή να αποκαταστήσουν το έργο των δημοτικών αρχών.
Ο ρόλος των εκλεγμένων αντιπροσώπων των νέων είναι πολλαπλός:
• Αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ των δημοτικών αρχών και της νεολαίας.
• Αποτελούν μοχλό πίεσης προς τις δημοτικές αρχές, ώστε να αναλάβουν
δράση σε καίρια για τη νεολαία ζητήματα.
• Θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τα προβλήματα και τις ανάγκες των νέων της περιοχής.
• Θα ενθαρρύνουν, τέλος, τους φίλους και γνωστούς τους, αλλά και όλους τους νέους ανθρώπους γενικά, να συμμετέχουν πιο ενεργά στα δημοτικά δρώμενα.
Πέρα απ’ όλα τα άλλα, το εγχείρημα των ΤΟ.ΣΥ.Ν αποτελεί και ένα μάθημα δημοκρατίας για όλους. Όσοι ψηφίζουν, θα μάθουν να επιλέγουν, ακόμα και ανάμεσα στους φίλους τους, τους καλύτερους για να τους εκπροσωπήσουν.
Και οι νέοι που θα εκλεγούν στα ΤΟ.ΣΥ.Ν έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή από θέση ευθύνης, να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες διοίκησης, αλλά και να απολαύσουν τη διαδικασία!


ΜΑΡΙΑ Σ. ΘΑΛΑΛΑΙΟΥ
25 ΕΤΩΝ - Δ.Δ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ 20-09-09

Δεν υπάρχουν σχόλια: