Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Τρεις γενιές Κοτσαμάνων χόρεψαν στον Τετράλοφο Ελλησπόντου Κοζάνης (βίντεο)

Με τον πιο συγκινητικό και συνάμα αισιόδοξο τρόπο έπεσε η αυλαία των φετινών Κοτσαμανιών, στον Τετράλοφο της Κοζάνης, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το δρώμενο,
τρεις γενιές Κοτσαμάνων, και υπό το βλέμμα της τέταρτης και πέμπτης γενιάς αυτών, παρουσίασαν το έθιμο όπως το έφεραν οι πρόγονοί τους από τον ιστορικό Πόντο. Πρώτα χόρεψαν οι νεότεροι, και ύστερα έκαναν την εμφάνισή τους οι μειζετέρ’, που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.
Υπό τους ήχους του αγγείου και του νταουλιού, η στιγμή για όσους έζησαν το δρώμενο ήταν μοναδική, καθώς το γεγονός έγινε για πρώτη φορά και με φόντο την πρόσφατη καταχώρηση του εθίμου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Νωρίτερα είχαν περάσει από όλα τα σπίτια και τους δρόμους του χωριού σκορπίζοντας γέλιο και ευχές σε κατοίκους και επισκέπτες.

Πηγή
Να σημειωθεί πως πέρα από τον Τετράλοφο, το έθιμο διατηρείται σε ακόμα επτά χωριά στην περιοχή: στον Άγιο Δημήτριο, τα Αλωνάκια, το Πρωτοχώρι και τη Σκήτη Κοζάνης, και την Ασβεστόπετρα, το Καρυοχωρίου και τα Κομνηνά Εορδαίας.

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. gr / Βίντεο: Θοδωρής Μακρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

γραψτε το email σας αν θελετε να σας ενημερωνουμε