Το να ταΐζεις ένα κοπάδι όμορφα ελάφια από το χέρι σου, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Κι όταν μάλιστα μεταξύ εσού και των πανέμορφων ζώων δεν μεσολαβεί κανένα συρματόπλεγμα, κανενός είδους φράκτης, η στιγμή γίνεται μοναδική.

Όσοι επιθυμούν να το ζήσουν αρκεί να επισκεφθούν το ορεινό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονα στον νομό Κοζάνης, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στον Δήμο Ελλησπόντου.
Επ’ ευκαιρία, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τις έντονες αντιθέσεις που «κουβαλά» το τοπίο, αφού για να προσεγγίσει κανείς το πάρκο, θα περάσει δίπλα από έναν εκ των μεγαλυτέρων ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, αυτόν του Αγίου Δημητρίου και θα δει θηριώδη μηχανήματα και ταινιόδρομους να «δαμάζουν» τον λιγνίτη που εξορύσσεται στην περιοχή.
Για τη «γέννεση» και τη λειτουργία του πάρκου μίλησε στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ», ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Ελλησπόντου, Χάρης Πεχλιβανίδης.
Ο χώρος αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1956 και μετατράπηκε σε πάρκο (τότε κοινοτικό, σήμερα δημοτικό). Πρόκειται για έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπήρχε από παλιά ένα εκκλησάκι. «Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το εκκλησάκι το σεβάστηκαν και οι Τούρκοι» θυμάται ο κ. Πεχλιβανίδης.
Η περίφραξη έγινε το 1986. Ακολούθως, στη θέση του παλιού χτίστηκε -με εθελοντική εργασία- το καινούργιο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Σήμερα ο παπα Ιορδάνης δεν προλαβαίνει -ειδικά τα καλοκαίρια- να τελεί γάμους και βαφτίσεις εκεί.
Το πρώτο ζευγάρι ελαφιών μεταφέρθηκε στον χώρο μεταξύ 2002 και 2006. Ο κ. Πεχλιβανίδης δεν θυμάται ακριβώς. Σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει τα 70. Ανάμεσά τους και ορισμένα ζαρκάδια. Κάποιος εκ των επισκεπτών υποστηρίζει ότι τα ελάφια ανήκουν στο γένος Ντάμα-Ντάμα (στο σώμα έχουν άσπρες βούλες) που στην Ελλάδα συναντάται κυρίως στη Ρόδο.
Το πάρκο διαθέτει όλες τις υποδομές για όσους θέλουν να κάνουν πικ νικ ή να ψήσουν σε μία από τις ψησταριές που βρίσκονται εκεί.
Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού και της Δυτικής Μακεδονίας. «Έχουμε επισκέπτες από πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας. Είναι έντονη η παρουσία σχολείων από την ευρύτερη περιοχή και εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο κ. Πεχλιβανίδης.
Όσοι σκοπεύουν να επισκεφθούν το πάρκο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Ο μύθος λέει: «Κάνε ό,τι θες μέσα στο πάρκο, αλλά φεύγοντας δεν πρέπει να πάρεις τίποτα, ούτε πέτρα, γιατί ο Άγιος θα σε τιμωρήσει».
2. Δεν ταΐζουμε τα… χορτοφάγα ελάφια με ό,τι μας αρέσει ή μας περισσέψει και οπωσδήποτε όχι με σουβλάκια ή άλλα κρεατικά.
3. Οι στιγμές είναι μοναδικές. Αξίζει να απαθανατιστούν. Να έχουν μαζί φωτογραφική μηχανή, απαραίτητα.

Μπάμπης Γιαννακίδης
www.amna.gr