Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι Τρεις Ιεράρχες, η Αγία Θεοδώρα η Βασίλισσα και η ανάγκη ύπαρξης τους σήμερα όσο ποτέ άλλοτε (γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)


Σήμερα, αυτήν την μεγάλη ημέρα της γιορτής της Ορθοδοξίας, τόσο η Εκκλησία μας και η Παιδεία μας, όσο και η Πατρίδα μας και οι πολίτες της, περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη από ανθρώπους και Αγίους όπως οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος που γιορτάσαμε στις 30 Ιανουαρίου και η Αγία Θεοδώρα η Βασίλισσα που γιορτάσαμε στις 11 Φεβρουαρίου (και αποτελούν σταθερές εορτές έκαστου έτους).
Ανάγκη για "αναστήλωση", ανόρθωση και ενδυνάμωση της Πίστης μας και της ψυχής μας, έτσι ώστε να κρατηθούμε όρθιοι σε όλα όσα μας συμβαίνουν, με υπομονή χωρίς να παρασυρόμαστε από τους ευκαιριακούς πειρασμούς της πλάνης και από τα ψεύτικα είδωλα του υλισμού. 

Ανάγκη από διδασκαλία που δεν παρεκκλίνει από την ρότα του Θεού, για να μην χαθεί η ανθρωπιά, για να σταθεί η οικογένεια, για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για να αντέξει το πλοίο και να κρατηθεί μέχρι να πλεύσει σε γαλήνια νερά και να μην τσακιστεί στα βράχια της ανομίας και βυθιστεί στην άβυσσο της κολάσεως. 

Τώρα που τα κύματα είναι πιο δυνατά και λυσσαλέα όσο ποτέ άλλοτε.
 Τώρα  που μας χτυπάνε αλύπητα τα κύματα της αχαριστίας, της υποκρισίας, της διχόνοιας, της προδοσίας, του ψέματος, της ανηθικότητας, της διαστρέβλωσης, της διαστροφής, της παράνοιας, της παρακμής, της περιφρόνησης, της παρεκτροπής, της αδιαντροπιάς, της απανθρωπιάς φορώντας τον μανδύα της προόδου και την μάσκα της παραπλάνησης.

Τώρα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί η Ιστορία μας και η παράδοση μας, τώρα που εκφυλίζονται τα ήθη μας, που ξεφτιλίζονται οι αξίες και οι αρχές μας, τώρα που δηλητηριάζεται και αποδομείται η οικογένεια, τώρα που ευτελίζετε ακόμα και η ίδια η γέννηση της ζωής.

Τώρα που κινδυνεύουν για άλλη μια φορά οι ζωές μας, τώρα που είναι πιο επικίνδυνα όσο ποτέ άλλοτε να χάσουμε τις ψυχές μας.

Τώρα είναι που έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανθρώπους που θα τολμήσουν να κρατήσουν ψηλά την σημαία της ηρωικής Πατρίδας μας, που θα αναστηλώσουν την αξιοπρέπεια μας με τιμή και θα σηκώσουν το ανάστημα της  Ελλάδας και της Ορθοδοξίας μας με μοναδικό καπετάνιο και κυβερνήτη το Χριστό.

Χωρίς Αυτόν δεν υπάρχει ελπίδα, χωρίς Αυτόν δεν υπάρχει σωτηρία. 

Όπως θριάμβευσε και τότε η αλήθεια της Ορθοδοξίας μας δια μέσου των Εικόνων, έτσι με αγάπη και σοφία να πορευθούμε στο δρόμο του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας μας, αντιλαμβανόμενοι την αυταπάτη της πρόσκαιρης επίγειας «εικονικότητας», (ξε)περνώντας το Πάσχα των σημερινών καιρών και των Αγίων αυτών ημερών που διανύουμε, καθοδηγούμενοι από τον Λόγο του Θεού για να σωθούμε, έχοντας παράδειγμα και πρότυπα τους παραπάνω Αγίους αυτούς.

Εμψυχωτές μας σε αυτόν τον αγώνα για να μην λυγίσουμε, για να μην υποκύψουμε, τον αγώνα ενάντια στην αμαρτία, ενάντια στο(ν) πονηρό, ενάντια στον «Γολγοθά» των σημερινών εποχών, ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό, η Παναγία μας με τους Αγίους, με τις Αγίες, με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος και οδηγός μας ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και Θεός.

Αγώνας πνευματικός για την λύτρωση και την σωτηρία της ψυχής μας με Μετάνοια, Εξομολόγηση, Εκκλησιασμό και Θεία Κοινωνία.

Χωρίς εγωισμούς, χωρίς υπερηφάνεια, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς συμφέροντα.

Αγώνας σωματικός για να αντέξουμε, για να υπομείνουμε τα μαρτύρια των ημερών αυτών και να νικήσουμε τα πάθη μας.

Με αγάπη, με ομόνοια, με σεβασμό, με σωφροσύνη, με σεμνότητα, με σύνεση, με ταπείνωση, με υπομονή, με προσφορά, με εγκράτεια, με νηστεία, με συγχώρεση.

Απόδειξη για την νίκη του θανάτου και για την σωτηρία μας από την απώλεια είναι η Σταύρωση και η αέναη Ανάσταση του Κυρίου που σε σαράντα ημέρες εορτάζουμε.

Τέτοιους (δι)δασκάλους και Ιεράρχες έχουμε ανάγκη, τέτοιους ανθρώπους και πρωτοστάτες έχουμε ανάγκη, τέτοιους ηγέτες και κυβερνήτες έχουμε ανάγκη για να αναστηθεί η Πατρίδα μας και η Ψυχή μας.

Υγεία, δύναμη και καλό υπόλοιπο Σαρακοστής !!!

Κυριακή της Ορθοδοξίας – Α΄ Νηστειών 05 Μαρτίου 2017 
Ανάμνησις της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων


Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: