Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η 17χρονη Ειρήνη Σαχταρίδου από τον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης που παίζει τουλούμ' ! (φωτο, βίντεο)

Το pontos-news.gr σε μια προσπάθεια καταγραφής αλλά και γνωριμίας με ανθρώπους που ασχολούνται με την ποντιακή παράδοση και ό,τι περικλείεται μέσα σε αυτήν, επικοινώνησε με μια νέα κοπέλα που έχει κάτι... ασυνήθιστο στις εμφανίσεις της.
«Συνεχίζουμε την παράδοση! Σκοπός μας είναι να μην αλλοιωθεί και να την διατηρήσουμε αλώβητη», είναι το μήνυμα της 17χρονης Ειρήνης, που μουσική της ψυχής της είναι η ποντιακή!

Ποιο είναι λοιπόν το ασυνήθιστο; Το ότι βγαίνει στη σκηνή παρέα με το αγγείο (τουλούμ’) της. Και όταν λέμε «βγαίνει», εννοούμε τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις σε διάφορες κοινωνικές συναθροίσεις.

Η Ειρήνη Σαχταρίδου, που στο πέρασμά της αφήνει... σαχτάρεα (στάχτες), γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης από Πόντιους γονείς με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας. Είναι 17 χρόνων, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου με αυξημένες απαιτήσεις στο σχολείο μια και θέλει να περάσει σε σχολή για φυσικοθεραπευτές και παίζει από λύρα και αγγείο μέχρι γαβάλ’ (φλογέρα) και νταούλι.

Στο γλέντι που έστησαν οι φίλοι του Κώστα Αγέρη μετά τη νίκη του στον τελικό του The Voice 2, η Ειρήνη Σαχταρίδου μαγνήτισε και την κάμερα του pontos-news.gr

«Ξεκίνησα με νταούλι, αλλά κάτι με έλκυε σε αυτό το όργανο [σ.σ. αγγείο]. Τα ακούσματά μου, οι επισκέψεις μου στο παρχάρ’ με τη γιαγιά μου την παρχαρομάνα, αλλά και τα μουχαπέτια, με κάνανε να θέλω να αγαπήσω πιο πολύ αυτό το όργανο», μας λέει η Ειρήνη.
Μαζί με τις δύο αδελφές της, είναι μέλη στο Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης. Οι περισσότεροι φίλοι της είναι από το χωριό, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και την ενθαρρύνουν στη δραστηριότητά της.


Και με το τουλουμόπο μου, σον Άδ' θα κατηβαίνω...

Πάντως η Ειρήνη αν δεν είναι η πρώτη… τουλουμτζού στον ελλαδικό χώρο, τότε βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στις ελάχιστες – και όταν λέμε ελάχιστες εννοούμε όσα τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αναφέρεται στην αντιμετώπισή της από τον κόσμο: «Καλά, κοπέλα και αγγείο; Πώς κι έτσι;», αναρωτιούνται. «Από τον Πόντο, όπως μου λένε οι παππούδες και γιαγιάδες, δεν υπάρχει κάποια καταγραφή που να λέει ότι έπαιζε κάποια γυναίκα αγγείο». Αυτό λοιπόν και μόνο είναι ένα ερέθισμα, αλλά και το ότι πρόκειται για ένα… ταμπού που πρέπει να σπάσει. Οπότε θα ήταν ευχής έργον να βλέπαμε και άλλες νέες κοπέλες να τις παρασέρνει ο ήχος του συγκεκριμένου οργάνου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης
Gallery
Η 17χρονη Ειρήνη Σαχταρίδου που παίζει τουλούμ'! (φωτο, βίντεο) - Media Gallery



Η 17χρονη Ειρήνη Σαχταρίδου που παίζει τουλούμ'! (φωτο, βίντεο) - Media Gallery










 
Η 17χρονη Ειρήνη Σαχταρίδου που παίζει τουλούμ'! (φωτο, βίντεο) - Media Gallery

Δεν υπάρχουν σχόλια: